perjantai 23. lokakuuta 2015

Juoksukauden lopettelua

Kausi pakettiin ja ylimenokaudelle, mitä se sitten tarkoittaa?

Tässä kun on aloitellut oikeastaan vasta tällä kaudella vähän aktiivisempaa juoksentelua lappu rinnassa sekä treenimielessä on tullut vastaan termi "ylimenokausi".

Jotenkin tuntuu, että itselle liikkuminen on 12kk vuodessa tapahtuvaa toimintaa eikä se koostu välttämättä erillisistä kausista, mutta ehkä tuota omaa ajatusmallia voisi tarkastella vähän uudestakin näkökulmasta. Palailen siihen tuossa merkinnän loppupuolella, mutta alkuun haluan vetää tämän juoksukauden jotenkin pakettiin.

Mennyt kausi tiiviisti

Olin keväällä maalaillut ajatusta kaudesta, 10km alle 50 min lappu rinnassa, yksi täyspitkä maraton ja loppukaudesta sitten vielä joku polkujuoksutapahtuma ja siinä olisi sitten ns. kilpailut. Muuten kevyttä höntsäilyä pusikoissa, pyöräilyä ja muita lajeja fiiliksen mukaan.

Suunnitelma piti aika hyvin ja himoitsin jo keväällä kuponkia Karhunkierrokselle mukaan, mutta aikatauluongelmista johtuen en päässyt tapahtumaan osallistumaan. Kausi oikeastaan alkoi Bodom Trailista toukokuussa. Kisana se olikin äärimmäisen hankala, juoksukunto oli kehno talven jäljiltä, tankkausta ei oikein ollut ja valmistautuminen oli muutenkin vähän huolimatonta. Sain Bodom trailille lipun hommattua peruutuspaikalle, joten olin toki tyytyväinen, että pääsin mukaan.

Bodomilla lähdin viimeisessä ryhmässä, joten ohittelua pääsi harrastamaan aika reilusti. Olin ottanut vettä mukaan avian liikaa kun uusi juoksureppu oli testissä ja muutenkin tavaraa oli kuin pienelle kylälle. Homma oli aika tuskien taival ja loppuvaiheen vatsalaukun tyhjennysharjoitus yhdessä kramppien kanssa ei jättänyt tapahtumasta hirveästi jälkipolville kerrottavaa. Mutta tästä sisuuntuneena päätin ottaa kaudelle yhteensä 4 Buff trail tourin osakilpailua ja kerätä ne pisteet mitä kerättävissä olisi. Ensimmäisen kisan alle 9 pistettä olivat hieman pohjanoteeraus, mutta pisteitä kuitenkin ja pääsin maaliin vaikka välillä tuntui fiksummalta kävellä takaisin huoltoon ja siirtyä autolla maalialueelle.

Muita kisoja kaudella olivat sitten 
Yleisesti ottaen hommista jäi positiivinen fiilis vaikka Vaarojen Maraton tuntui aika takkuiselta ensimmäiset 20 kilometriä. Jokainen kisa ja tapahtuma oli elämys josta jäi paljon muistoja. Polkujuoksu on ollut itselle se henkireikä mitä olen etsinyt useita vuosia, tiellä junttaaminen ei ole tuntunut omalta jutulta, mutta poluilla meneminen luonnon keskellä on antanut mielen levätä. Niiden kansallispuistojen ja muiden kohteiden näkeminen juosten joihin ei olisi rinkan kanssa välttämättä lähdettyä on tarjonnut itselle huikeita elämyksiä. Mutta parasta hommassa ovat olleet ehdottomasti ihmiset; järjestäjät, vapaaehtoiset, yleisö ja kanssajuoksijat, haluan kiittää jokaista tapahtumiin osallistunutta hienon tunnelman luomisesta ja olen kokenut kuuluvani isoon perheeseen jossa kaikilla on yhteinen rakkaus lajiin. Kiitos kaikille ja poluilla tavataan. :)

Olen tainnut onnistua hurauttamaan muutaman kaverin ja ystävänkin lajin pariin, joten ensikaudella on muutama uusi naama poluilla juoksemassa. :)

Ylimenokausi

Syksyä kohti lähdetään parantamaan lihaskuntoa salitreenillä pari kertaa viikossa ja nopeutta pidetään yllä viikottaisilla sählytreeneillä. Kunhan lumet sataa maahan, niin harjoittelun painopistettä voi siirtää ladulle. Todennäköisesti lajina on kuitenkin vapaan tyylin hiihto siitä huolimatta, että perinteinen tukisi juoksuharrastusta suoremmin.

Juoksija-lehden artikkelissa kuvataan ylimenokautta ajaksi jolloin pitäisi tehdä kaikkea muuta kuin urheilla aktiivisesti. Ehkäpä ne omat treenitunnit ovat sen verran vähäiset, että elämään on mahtunut muutakin kuin vain juoksentelua. :)

Hiihtokautta odottelen innolla, jos homma vaikka muuttuisi mukavaksi kun junttaa latuja menemään. Nyt muutama talvi on ollut kyllä sen verran heikkoa kelien puolesta etelässä, että kilometrit ovat jääneet todella vähiin luonnonlumilla. Onneksi Espoossa on tarjolla myös tykkilumilatuja joita pitää vain hyödyntää rohkeasti tulevana talvena. 


Näillä eväillä kohti seuraavia treenejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti