perjantai 7. elokuuta 2015

Kuntotesti


Jokaisen juoksijan ja urheilijan pitäisi tehdä tämä ihan ensimmäisenä,  mutta testin hinta ja suorituspaikkojen vähyys ainakin omalla kohdalla viivytti kuntotesti hakeutumista. Kyselin jo vuosi sitten Espoon ratiopharm-areenalta testiä, mutta en silloin saanut posteihini vastauksia, joten asia jäi sikseen. Keväällä sain lahjaksi Kirkkonummen kuntosykkeeseen lahjakortin mikä oikeutti InBody-kehonkoostumusmittaukseen sekä laktaattiarvojen mittaukseen rasituksessa.
Jonkin aikaa meni sopia aika tuon toteutukselle, mutta vihdoin kuluneen viikon torstaina löytyi sopiva aika. Yksinkertaisuudessaan homma menee niin, että ensin täytetään esitietolomake ja vakuutetaan omaa hyvinvointia. Lomakkeen tytön jälkeen on vuorossa kehonkoostumusmittaus, eli laitteeseen seisomaan mahdollisimman tasaisesti ja pampulat käteen. Hetken aikaa laite kuljettelee pieniä sähkövirtoja pitkin sormia ja sitten testi onkin valmis. Tuloksena yhteenveto koko hahmosta jolle testi on tehty. Laitoin omani tuohon oheen, arvot ovat kohtuullisen hyvin kohdillaan ja lihasten tasapaino oli parantunut kivasti edellisestä, useampia vuosia sitten toteutetusta.
Mittauksen jälkeen tässä testissä siirryttiin kenttäolosuhteisiin, eli läheiselle kuntoradalle tekemään juoksutestit.  6x1000m oli ohjelmassa ja joka välissä verinäyte laktaattipitoisuuden mittaamiseksi.  Käytännössä kuormaa nostettiin jokaisen 1km jälkeen, eli aloitettiin rennolla kävelyllä ja pikkuhiljaa kiihdytettiin hölkän kautta juoksuun mistä kiristettiin vielä täyteen laukkaan ja otettiin kropasta irti kaikki se mitä oli tarjolla.
Oksennus ei ollut kaukana viimeistä suoraa juostessa, mutta pääsin elävänä maaliin ja sain annettua itsestäni aika lähelle kaikki mitä oli tarjolla.

Nyt odottelemme jännittyneenä tuloksia ja katsotaan minkälainen tuomio tulee. Näytteet vaativat hieman analyysiä ja sykemittari tiedot pitää purkaa tiedon yhdistämiseksi ja raportin tuottamiseksi.
Kehonkoostumuksen mittaustulokset
 Tuloksetkin tulivat ja aika odotetusti sieltä tuli tuomio peruskuntolenkkien lisäämisestä. Kävelyä matalilla sykkeillä. Eli jatkossa minut näkee lenkillä 99-134 sykkeillä menemässä ja niillä pääsee juuri niin lujaa kuin niillä pääsee.

Kynnysarvot oli kiva saada käyttöön, vaikka niistä aika hyvä haju onkin jo aiemmin ollut. Aerobinen kynnys oli vähän korkeammalla kuin mitä olin kuvitellut(127 vs 134), mutta Anaerobinen osui juuri siihen missä olen sen oppinut olevan, eli 175bpm. Nyt vain sitten hilaamaan lukuja alaspäin ja tehoja ylöspäin. Tulipahan ainakin juostua tälle vuodelle yksi nopea 3:30 kilometri.

Vahva suositus kaikille kuntoilijoille, tämän avulla kuntoa voi oikeasti kehittää eteenpäin. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti